Stavparkett

Vi ger alltid 5-års garanti på alla arbeten

Stavparkett

Stavparkett kan läggas i många olika mönster. Det vanligaste stavparkettmönstret är det klassiska Fiskben med Fris

Stavparkett med fiskbensmönster ligger i de flesta finare husen/våningarna ifrån 1900-talet och tidigare. Stavparkett är även mycket vanligt i vardagsrum i äldre hus och lägenheter. Men det finns många fler mönster med stavparkett. Bland de vanligare kan nämnas Hercules, Holländsk, Tegel, Rut och Fallande mönster. Fallande mönster är det mönster som anammats på de vanligaste 2- 3-stavs lamellparketten. Det  finns många fler mönster att välja på då en stavläggning är väldigt dynamisk i om att det går att såga till de flesta olika raka former av en stavparkett. Lägg där till att man kan fräsa ner olikfärgade listband eller andra mönster, så har du den absolut största valmöjligheten i ett massivt stavparkettgolv. Massiva trägolv håller i generationer tack vare sin tjocklek.

KLICKA FÖR FRI OFFERT eller maila oss på info@pjparkettgolv.se

Stavparkettens olika dimensioner.

Vanligaste tjockleken på stavparkett idag är 16 mm, men 14, 20, 22 mm förekommer. Standard bredd i dag är 68mm, men även här förekommer bredd variationer. De vanligaste längderna på stavarna som används idag är 204, 272, 340, 408 mm. Vill man ha andra bredder eller längder går det att tillverka, så har man speciella önskemål är det inga problem. Den delen av parketten som är ovan spont brukar vara ca 6-8mm tjock och det är, så mycket som går att slipa på. Jämför du med den vanligare lamellparketten, som har 2-4mm på sina slitskikt, så har du ett golv för generationer i stavparketten.  Stavparketten spikas eller hellimmas beroende på vilket undergolv man har att utgå ifrån.

Stavparketten monteras med spik eller lim.

Stavparketten kan spikas mot undergolv av massiv furu eller om man lägger ny plyfa att spika i. Hellimning görs mot spångolv, betong eller flytspacklade undergolv. Det går givetvis mycket bra att limma mot alla andra typer av undergolv också. Du får ett mycket stummare parkettgolv om det hellimmas. Risken för knarr i framtiden minimeras även med limning.

HUR KAN VI HJÄLPA DIG?

Lättast kontaktar du oss genom att fylla i en kostnadsfri offertförfrågan.