Fiskbensparkett

Vi ger alltid 5-års garanti på alla arbeten

Fiskbensparkett – ett tidlöst och vackert golv

Fiskbensparkett är ett golv som är oerhört populärt av förklarliga skäl: Med ett professionellt lagt parkettgolv i fiskbensmönster av hög kvalitet får golvet ett lyft och sätter en lyxig och tidlös prägel på rummet. Ett klassiskt golv som passar i alla hem helt enkelt!

KLICKA FÖR FRI OFFERT eller maila oss på info@pjparkettgolv.se för mer information.

Fiskbensparkett med fris och intarsia. ARDBO Natur, grundoljad och lackad med Pall-X 98
Stavparkett i fiskbensmönster - ARDBO Natur behandlad Ciranova Natural White – för en ljus och naturlig känsla

Massiv stavparkett i ek

Det bästa med fiskbensparketten är att den är så mångsidig – det passar lika bra in i ett kök eller vardagsrum som i ett trapphus eller sovrum. Dessutom går utförande, färg och sortering att anpassa efter önskemål och rummets förutsättningar. 

När vi lägger parkettgolv använder vi en stavparkett i ek som går att få i flera olika sorteringar:

 • SELECT/PRIME med jämna fina stavar som har små färgskiftningar. Ett val som passar in i de flesta miljöer. 
 • NATURE är relativt jämn och ger ett livligare intryck än SELECT. Staven är nästintill kvistfri, vilket ger en modern och tidlös känsla.
 • RUSTIC är som namnet antyder, varierande och mycket skiftande från stav till stav. Kvistar förekommer, och adderar till dess charm.

Att lägga ett fiskbensmönstrat parkettgolv är ett riktigt hantverk som kräver stor kunskap och bör därför alltid monteras av professionella golvläggare för bästa resultat. Våra golvläggare har gedigen erfarenhet av att lägga mönsterparkett och vet exakt hur de ska arbeta för att du ska få det perfekta parkettgolvet.

Dimensioner på stav och fris

I Sverige är standardmått för stavarnas bredd 68 mm. En vanlig tjocklek på stavarna är 16 mm. Vid installation av just golv med fiskbensmönster passar en lite längre stav på 408 mm, medan man gärna väljer kortare stavar vid läggning av andra typer av mönstergolv. 

Fris är den ram som ofta ligger runt fiskbensmönstret. Det finns olika stilar och utföranden på fris. En klassisk fris mäter 272 mm från väggen och passar normala rumsytor, nedan dubbla listband på 136 mm mätt från väggen passar för smala ytor som exempelvis ett hallgolv. I många nya bostäder används en så kallad frisbräda, eller golvtilja, på 120-160 mm från väggen.

Fiskbensgolven på bilderna nedan har båda fris, i olika utföranden. På golvet med den vackra kompassrosen syns en klassisk fris, medan det andra golvet har en fris i kombination med en så kallad intarsialist – alltså den lilla listen i mörkare trä som ligger nedfälld.

Fiskbensparkettgolv med nedfälld kompassros, Magicoil 2k ergo
Golv i fiskbensparkett, Ardbo Rustik med enkel intarsialist, grundoljad och lackad

Fiskbensparkett Pris – kostnad för att lägga fiskbensparkett

Vad kostar det egentligen att lägga parkettgolv i fiskbensmönster? Det är lite olika och kan bland annat bero på vilken stavparkett, sortering, behandlingstyp och monteringstyp som ska användas. Väljer du exempelvis sorteringen SELECT/PRIME tillkommer en kostnad.

Vi lägger fiskbensparkett från * kr/kvm efter ROT-avdrag i och runt Stockholm. Du kan läsa mer om vårt erbjudande nedan. Självklart kan vi hjälpa dig med golv som kräver annan typ av montering, behandling eller sortering också – kontakta oss så tar vi fram en skräddarsydd offert helt utan kostnad.

KONTAKTA OSS VIA FORMULÄRET FÖR FRI OFFERT

Inga erbjudanden för tillfälligt*

I vårt erbjudande för läggning av stavparkett i fiskbensmönster ingår:

 • Massiv stavparkett av ek
 • Ytbehandling med Magic Oil 2K Ergo eller Pall-X 96 i matt / halvmatt glans
 • Fiskbensmönster av stavar i måtten 16x68x408mm
 • Frisstavar med mått 16x68x204 eller 16x68x272mm

*Erbjudandet gäller för en rumsyta på minst 20 kvm som har ett undergolv som går att spika i. Lokalen måste också ligga på markplan eller ha tillgång till hiss för in/upptransport av stavparkett och maskiner. Priset är angivet med ROT-avdrag. Pris utan fullt nyttjande av ROT-avdraget är *kr/kvm.

Parkettgolv i fiskbensmönster med Fris – ARDBO Nature Magicoil 2k ergo

Valfri ytbehandling ger oändliga möjligheter

En massiv fiskbensparkett kommer ofta obehandlad, vilket gör att man har möjlighet att själv bestämma färg och lackning. Oavsett om du vill att fiskbensparketten ska vara mörk och halvmatt eller ljus och matt går det att ordna med rätt putsning och lackering. 

Hos oss hittar du många olika typer av ytbehandling för ditt trägolv, exempelvis:

 1. Pall-X 96 Matt (lack klassad för offentlig miljö)
 2. Pall-X 333 Naturell (oljegrund), Pall-X 96 mattlack
 3. Pall-x 333 Svart/brun (infärgning), Pall-X 96 mattlack
 4. Magic Oil 2K Ergo, extremt matt hårdvaxolja
 5. LED olja Vesting Pure
 6. LED olja Vesting Walnut 
Våra 6 olika typer av ytbehandling för ditt trägolv

Kontakta oss så hjälper vi dig gärna hitta den ytbehandlingen som passar bäst för ditt golv.

Slipa mönstrat trägolv

När man ska slipa ett mönstrat trägolv brukar en generell regel vara att följa mönstret, alltså i detta fall slipa diagonalt. Vid slipning av fiskbensmönstrad parkett är speciellt viktigt. Börja med ett grovkornigt sandpapper och avsluta sedan med ett fint sandpapper – annars är det risk att dessa repor syns när golvet ytbehandlas. Vill du veta mer om vad du bör tänka på innan och efter vi monterar? Läs mer på sidan om golvslipning – där har vi samlat information om att underhålla trägolv

HUR KAN VI HJÄLPA DIG?

Lättast kontaktar du oss genom att fylla i en kostnadsfri offertförfrågan.